جمعه, فروردین ۳۱, ۱۴۰۳
spot_img
خانهدایره المعارف ترکمنمشاهیر ترکمنگفتگوی اولکامیز با محمدامین قرنجیک مدیر سایت دانشجویان ترکمن

گفتگوی اولکامیز با محمدامین قرنجیک مدیر سایت دانشجویان ترکمن

گفتگوی اولکامیز با محمدامین قرنجیک مدیر سایت دانشجویان ترکمن

به بهانه ۲۰ سالگی اولین سایت ترکمن صحرا

پایگاه خبری تحلیلی اولکامیز – لطیف ایزدی : چندی پیش دکتر ارازمحمد سارلی نویسنده و محقق ترکمن صحرا از بیست سالگی سایت دانشجویان ترکمن خبر داد و مطلبی وزین در این باره نوشت .سایتی که برایم آشناست و اولین حضورم در فضای وب و رسان های دیجیتالی در این سایت رقم خورد. این ها انگیزه ای شد تا با دوست رسانه ای ام محمد امین قرنجیک مصاحبه ای داشته باشم و از کم و کیف ، جزییات ، فعالیت ها ، تلاش ها و خدماتش گفتگویی داشته باشم کبا این امید که جشن ۴۰ سالگی این رسانه را بگیریم :

آقای قرنجیک ، با توجه به ۲۰ ساله شدن سایت دانشجویان و دانش آموختگان ترکمن چه حس و حالی دارید ؟

با گذشت ۲۰ سال از زمان تاسیس این سایت، هنوز حال و هوای آن روزهای اول کار یادم میاد که با هدف جهت ایجاد پل ارتباطی بین دانشجویان و دانش اموختگان ترکمن در راستای ترویج و گسترش فرهنگ و ادبیات غنی ترکمن راه اندازی شد از اینکه تا حدودی در این هدف موفق بودیم احساس خوشایندی دارم و امیدوارم این روند ادامه داشته باشد.

 

انشاالله این سایت دوام بیابد و جشن ۴۰ سالگی سایت را برگزار کنید تا کی میخواهید ادامه دهید ؟

در فعالیت ۱۰ سال اول سایت، در دهه ای بودیم که هنوز ضریب نفوذ اینترنت در جامعه بسیار پایین بود و با توجه به اینکه به گسترش و نفوذ اینترنت در آینده مطمئن بودیم لذا با فعالیت بیشتری روی سایت کار می کردیم بطوریکه پس از ۱۰ سال سایت روی غلتکی افتاد که دیگر سایت خودش در حال ادامه روند است و ۱۰ سال دوم فعالیت روند فعالیت سایت سیستماتیک شد و با برنامه ریزی خاصی ادامه یافت تا به ۲۰ سالگی رسیدیم و امیدواریم تا جایی که رمقی داریم ادامه داشته باشد.

 

از سن، زادگاه ، تحصیلات و اینکه چند سال در فضای نت فعالیت می کنید حرف بزنید؟

متولد ۱۳۵۸ در گنبدکاووس هستم و دانشجوی سال آخر دکترا مهندسی شیمی – گرایش بیوتکنولوژی دانشگاه نوشیروانی بابل و شاغل در صنعت برق هستم.

اولین بار در اوایل سال ۱۳۷۱ بود که اولین کامپیوتر به گنبدکاووس آمد و در طرح کاد دبیرستان، در آموزشگاه گنبد کامپیوتر به مدیریت مهندس کنعانی با علم و تکنولوژی کامپیوتر و اینترنت آشنا شدم و با توجه به علاقه ای وافری که به برنامه نویسی داشتم از همان زمان فعالیت خودمان در برنامه نویسی شروع کردیم که بیشتر روی برنامه نویسی تحت وب متمرکز نمودیم و در آن زمان وقتی در گوگل کلمه ترکمن جستجو می کردیم اطلاعات بسیار کمی پیدا می کردیم که این باعث انگیزه ای شد که در سال ۱۳۸۰ در زمان دانشجویی سایت دانشجویان ترکمن راه اندازی نمائیم.

 

برمی گردیم به ۲۰ سال گذشته. چه عوملی سبب شد که سایت دانشجویان ترکمن را تاسیس کنید ؟ اساسا فعالیت سایت از کجا آغاز شد ؟

حدود ۲۰ سال پیش، در زمان دولت خاتمی ، شرایط برای فعالیت و انتشار مطبوعات محلی تا حدودی فراهم گردید که نشریه صحرا در همان زمان ها شروع به فعالیت نمود خیلی علاقمند به مطالعه مطالب این نشریه بودم و در زمان دانشجویی مقطع لیسانس که در دانشگاه محقق اردبیلی بودیم، دسترسی به مطالب نشریه چاپی مشکل بود و از طرفی هم شاهد فعالیت های گسترده فرهنگی دانشجویان ترکمن در سطح دانشگاه های کشور بودیم لذا این خلل اطلاع رسانی احساس شد و با همکاری دوستان این سایت راه اندازی شد بطوریکه مطالب اولیه سایت شامل مطالب نشریه دانشجویی راه اترک دانشجویان ترکمن دانشگاه های تهران بود که مرحوم محمد بردی توکلی همکاری بسیار خوبی در انتشار الکترونیکی این نشریه دانشجویی داشت و پس از آن مطالب نشریات دانشجویی دیگر دانشگاه ها و مطالب نشریات ترکمنی ترکمن صحرا همچون صحرا، فراغی و یاپراق و .. در سایت منتشر گردید تا دانشجویان ترکمن به راحتی به مطالب نشریات دانشجویان ترکمن دیگر دانشگاه ها و نشریات مکتوب ترکمن صحرا دسترسی داشته باشند و در کنار انتشار الکترونیکی نشریات دانشجویان ترکمن با همکاری خبرنگاران افتخاری به پوشش خبری مراسم ها و فعالیت های فرهنگی و هنری ترکمن صحرا پرداخته شد تا عنوان اولین سایت خبری ترکمن صحرا لقب بگیرد.

 

اهداف اولیه و ثانویه شما از تاسیس سایت چه بود؟

اهداف اولیه سایت که در همان زمان در صفحه درباره ما سایت منتشر شد بشرح ذیل است:

۱- معرفی فرهنگ و هنر ترکمن

۲- اطلاع رسانی فعالیت های فرهنگی، هنری و ورزشی منطقه ترکمن صحرا و دانشجویان ترکمن

۳- معرفی نخبگان و مشاهیر ترکمن

۴- معرفی تشکل ها و انجمن های فرهنگی و هنری ترکمن صحرا

۵- معرفی مناطق گردشگری استان گلستان

۶- انعکاس مقالات و پایان نامه های دانشجویان ترکمن مرتبط با محورهای فعالیت سایت

۷- معرفی فرصت های شغلی و اقتصادی منطقه ترکمن صحرا

 

اما اهداف ثانویه با توجه به مقتضیات و شرایط زمانی :

استفاده حداکثری از ظرفیت های شبکه های اجتماعی روز همچون تلگرام، اینستاگرام، توئیتر، یوتیوب و .. در جهت اطلاع رسانی موارد مطرح شده در اهداف اولیه

حمایت از نویسندگان، شاعران منطقه ترکمن صحرا در جهت فروش اینترنتی آثار آنها از طریق بازارچه آنلاین سایت دانشجویان و دانش آموختگان ترکمن که علاوه بر اتصال فروشگاه به درگاه بانک های کشور به درگاه پرداخت ارزهای دیجیتال جهت پرداخت با رمز ارز ها همچون بیت کوین، اتریوم و .. فراهم شده است.

ارائه و معرفی ایده های استارت آپی جهت توسعه کسب و کارهای کوچک در جهت اشتغالزایی جوانان ترکمن صحرا

آموزش آنلاین زبان ترکمنی از طریق کلیپ های اموزشی و ترانه های ترکمنی

 

در آن زمان با توجه به تازگی فضای نت واکنش و استقبال شهروندان به ویژه دانشجویان و دانش آموختگان ترکمن به سایت چگونه بود؟

در زمان راه اندازی وب سایت در ۲۰ سال پیش آن زمان خبری از گوشی های هوشمند و اینترنت همراه نبود هنوز صدای اتصال به اینترنت از طریق دایل آپ در گوشم هست و نفوذ اینترنت در آن زمان ها بسیار پایین بود و عدم آشنایی با فرهنگ فضای مجازی، کار برای ما کمی مشکل بود اما با گذشت زمان، این مشکلات کمتر گردید و اهمیت کار برای قشر جوانان پر رنگ تر میشد بطوریکه در طول این ۲۰ سال به شخصه با افراد و فرهیختگان ترکمن بسیاری در سرتاسر دنیا آشنا شدم و دریافت پیام های محبت امیز و تقدیر باعث انگیزش مضاعف برای ادامه کار گردید.

 

از مشکلات و مصائب راه سخن بگویید چگونه این فراز و نشیب و سختی ها را پشت سر گذاشتید ؟

در طول فعالیت ۲۰ سال، علاوه بر اتفاقات شیرین با مشکلات و مصائب زیادی مواجه بودیم که به لطف خداوند متعال و همکاری دوستان تا حدودی توانستیم بر مشکلات غلبه نمائیم. یکی از مشکلات عمده هر فعالیت عام المنفعه فراهم نمودن بسترهای زیرساختی و مسائل مالی فعالیت است و در طول این ۲۰ سال با توجه به اینکه در دیگر فعالیت اقتصادی در حوزه برنامه نویسی داشتیم توانستیم شخصا این هزینه های سایت را تامین نمائیم و کمترین حمایتی از ارگان و سازمانی برای سایت داشتیم.

 

سایت دانشجویان ترکمن بیشتر در چه موضوعات و عرصه هایی فعالیت میکند؟

عنوان اصلی سایت، به نام دانشجویان ترکمن است که در حالیکه منظور ما دانشجویان دیروز (دانش آموختگان)، دانشجویان امروز ( دانشجویان فعلی) و دانشجویان آینده (دانش آموزان) است یعنی سایت متعلق به تمامی قشر تحصیلکرده می باشد و سعی می شود مطالب مرتبط با این قشر در سایت منتشر گردد.

با توجه به افزایش سرعت خبر رسانی به لطف شبکه های اجتماعی، فعالیت خبری سایت در سالهای اخیر تا حدودی کمرنگ شده است اما بجاش الان بیشتر فعالیت سایت در عرصه های مقالات تحلیلی و گزارشات و معرفی مفاخر ترکمن در عرصه های مختلف و ایده های کسب و کار است.

 

در بدو تاسیس و سالهای اولیه یاران و حامیان سایت چه کسانی بودند ؟ چه کسانی با شما همکاری داشتند و قلم می زدند و پشتیبانی کردند؟

قطعا بدون همکاری دوستان، سایت به این مرحله نمی رسید که دوستان بسیاری در این زمینه همکاری داشتند اگر بخواهم اسم ببرم لیست طولانی خواهد شد و ممکن است اسم کسی را هم جا بندازم و شرمنده خواهم شد. خیلی از دوستان اولین بار نوشتن در مورد موضوعات فعالیت های سایت با همین سایت دانشجویان ترکمن شروع کردند و به تدریج خودشان رسانه های مجازی دیگری را راه اندازی نمودند.

با توجه به کثرت و تعدد رسانه های دیجیتالی در حال حاضر وضعیت رسانه ای ترکمن صحرا ( فضای مجازی و شبکه های اجتماعی ) چگونه ارزیابی می کنید؟

همانطور که در سوالات فوق توضیح دادم یکی از اهداف ما توسعه رسانه های مجازی ترکمنی بود و ما نگاه انحصاری در این خصوص نداشتیم و با توجه به اینکه در عرصه برنامه نویسی و طراحی وب سایت فعالیت داشتیم ، در راه اندازی وب سایت های ترکمنی بسیاری همچون سایت اولکامیز، سایت ترکمن سسی، سایت بایراق، سایت ترکمن نشر، سایت ترکمن آنلاین و صدها وب سایت ترکمنی دیگر .. همکاری داشتیم

یکی از رموز تداوم فعالیت سایت، داشتن سیستم برنامه ریزی روزانه، ماهیانه و سالیانه برای فعالیت سایت بود به علت علاقه ایی در این زمینه داشتیم توانستیم تا ۲۰ سال این سایت را ادامه دهیم اما بسیاری از سایت های ترکمنی بخاطر نداشتن فاکتورهای فوق متاسفانه پس از مدتی فعالیت شان متوقف و دچار وقفه شدند

اما امروزه به لطف شبکه های اجتماعی، فعالیت جوانان ترکمن مخصوصا در شبکه اینستاگرام افزایش یافته است که در زمینه های خبری، اطلاع رسانی و فرهنگی و .. مشغول هستند اما یک نکته هم این است که اکثر صفحات اینستاگرامی خبری ترکمن فاقد تولید محتوا اختصاصی هستند و بیشتر نسبت به بازنشر مطالب از سایت های دیگر می نمایند و حتی با روند تهیه اصولی خبر آشنایی ندارند اما در زمینه خبر رسانی مشغول هستند. توصیه ام به این دوستان این است که روی آموزش بیشتر زمان بگذارند و با آشنایی بیشتر با اصول و مقدمات کار، بصورت حرفه ای تر در این زمینه مشغول باشند

 

باتوجه به قدمت و شهرت سایت تحت مدیریت شما آیا تاکنون از کمک های دولتی و یارانه حمایتی ارشاد استفاده کرده اید؟ اگر استفاده نکردید دلایل چه بود؟ در این باره چه سخنی با مسئوولین ارشاد دارید؟

سایت دانشجویان ترکمن بعنوان اولین سایت ترکمنی منطقه است که در سال ۱۳۹۴ موفق با اخذ مجوز رسمی وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی شد و تا کنون کمک و حمایت یارانه ای چندانی نشده است. یکی از دلایل عدم استفاده از این حمایت ها، بخاطر عدم اطلاع رسانی کافی در زمینه دستورالعمل های اجرایی است که بعلت عدم دریافت خبرهای در این زمینه بعلت انقضا شدن مهلت زمانی معمولا از داستان این گونه حمایت ها عقب می افتادیم مثلا اخیرا پر نمودن خود اظهارنامه فعالیت سایت بعنوان ملاک دریافت رسانه های مجازی از کمک های و حمایت های دولتی عنوان گردید که بعلت منقضی شدن مهلت زمانی این امکان برای سایت فراهم نشد. نکته جالب این جا است که در زمان انتخابات نماینده مدیر مسئول رسانه ها و یا انتخابات خانه مطبوعات با پیامک و روشهای مختلف اطلاع رسانی می شود اما در خصوص این دستورالعمل های اجرایی و حمایتی بدین صورت اطلاع رسانی نمی شود که انتظار می رود مسئولین در این زمینه تجدید نظر نمایند.

در ضمن قابل ذکر است که سایت دانشجویان و دانش آموختگان ترکمن در سومین دوره جشنواره بین المللی رسانه دیجتال در مهر ماه ۱۳۸۸ موفق به کسب رتبه سوم در زمینه ترویج فرهنگ و هنر ایرانی گردید که در مراسمی در تهران با حضور معاونت ریاست جمهوری، سایت مورد تقدیر قرار گرفت.

 

آینده رسانه های مجازی را چگونه پیش بینی می کنید؟ اگر اینترنت ماهواره ای شود چه اتفاقی می افتد؟

آینده رسانه های مجازی، قطعا با پیشرفت و امکانات روز تکنولوژی دچار تغییرات زیادی خواهد شد و با پیشرفت سیستم های بلاکچین در زمینه اینترنت غیرمتمرکز و گسترش نفوذ اینترنت آزاد از طریق ماهواره، بایستی در زمینه فرهنگ سازی استفاده از فضای مجازی بیش از پیش گام برداریم تا نیازی به محدودسازی اینترنت نباشد.

 

به نظر شما امروز با ورود رسانه های نوظهور( فضای مجازی و شبکه های اجتماعی ) چرا از اقبال سایت ها کاسته شد و دیگر مثل گذشته نیست؟

بعلت راحتی و ضریب بالای استفاده کاربران از شبکه های اجتماعی، آمار بازدید سایت ها کاهش یافته است اما می توان با فعالیت در شبکه های اجتماعی، پل ارتباطی سایت با شبکه های اجتماعی را فراهم نمود.

 

شیرین ترین و تلخ ترین خبرهایی که در طی این ۲۰ سال در سایت کار کردید چه بود دو سه مورد نام ببرید؟

خبرهای شیرین و تلخ بسیاری در طول ۲۰ سال فعالیت داشتیم، بطوریکه موفقیت مفاخر ترکمن در عرصه های مختلف باعث خوشحالی و خرسندی ما بود و رحلت و از دست دادن دوستان از خبرهای تلخ بود اگر بخواهم بطور موردی بپردازم می توانم به خبر موفقیت سایت در سومین دوره جشنواره بین المللی رسانه دیجتال در مهر ماه ۱۳۸۸ جزو خبرهای شیرین و خبرهای درگذشت دوستان و مفاخر ترکمن مخصوصا در دوران کرونا از خبرهای تلخ نام ببرم.

 

اگر آسیب شناسی داشته باشیم متاسفانه کار تیمی در بین ما ضعیف است و غالبا فعالیت ها بصورت انفرادی است به نظر شما اگر جوانان علاقمند در کنار باتجربه ها در قالب یک گروه کار کنند چه اتفاقی می افتد؟ این حرکت چه محاسنی در بر دارد؟ مضرات کار انفرادی در رسانه ها چیست ؟

قطعا کار تیمی مزایا و محاسن بسیاری نسبت فعالیت انفرادی دارد و علت عدم موفقیت کار تیمی در عرصه رسانه بعلت عدم وجود مدیریت حرفه ای و سیستماتیک نبودن فعالیت ها است که در صورت مهیا شدن این عوامل، موفقیت کار تیمی اتفاق خواهد افتاد.

 

کدام خصوصیات و ویژگی ها ، سایت دانشجویان ترکمن را از دیگر رسانه ها متمایز ساخته است؟

سایت دانشجویان ترکمن بدون وابستگی جناحی سیاسی است و بصورت مستقل و مردمی فعالیت دارد و سعی دارد بدون هیاهو و جنجال های سیاسی نسبت به اطلاع رسانی با افزایش امید و انگیزه به جوانان ترکمن صحرا به فعالیت بپردازد

 

به نظر شما برد و تاثیر کدام یک از پیام رسان ها در ایران بیشتر است ؟

اینستاگرام

 

تاکنون چند سایت طراحی کرده اید ؟ به ویژه سایت های خبری ؟ اگه ممکنه چند مورد از معروفترین شان را نام ببرید

در مجموعه ویناوب که به ارائه خدمات طراحی و راه اندازی وب سایت ها فعالیت مشغول هستیم بیش از هزاران وب سایت در طول این مدت طراحی و راه اندازی نمودیم که فعلا آمار دقیقی از وب سایت های خبری ندارم اما بصورت تقریبی بیش از ۵۰ وب سایت خبری منطقه را طراحی و راه اندازی نمودیم که از بارزترین نمونه ها شامل سایت اولکامیز، سایت ترکمن سسی، سایت ترکمن نشر، سایت بایراق، سایت ترکمن آنلاین و .. است.

 

عملکرد آقای جهرمی وزیر ارتباطات دولت روحانی را چگونه ارزیابی می کنید؟

محمد جواد آذری جهرمی نخستین وزیر دهه شصتی در نظام جمهوری اسلامی است که سکان وزارت را در دست گرفت و برخلاف انتظار مخالفان، توانست در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به موفقیت‌هایی مهم و درخشانی دست یابد و این عملکرد ایشان، ورود سایر جوانان را به پست های بالای مدیریتی تسهیل می کند.

وزیری که آگاه به تکنولوژی و فناوری های جدید در عرصه اینترنت است و سعی دارد با توسعه زیرساخت ها، نسبت به توسعه فناوری جدید در بستر اینترنت بیش از پیش گام بردارد. یکی از ابتکارات ایشان ارائه اینترنت رایگان به خبرنگاران و قشرهای مختلف جامعه در دوران کرونا می باشد.

 

سخن آخر ؟

امیدواریم جوانان امروزی ، بیش از پیش به کسب تجربه و آموزش و یادگیری حرفه ای محور های فعالیت خود بپردازد تا در هر زمینه ایی مشغول هستند سرآمد باشند و سعی نمایند به دور از هیجانات و جوگیری های جامعه با منطق و اصولی با مشکلات برخورد نمایند که با تلاش و کوشش زیاد به موفقیت های روز افزون دست خواهند یافت.

 

گفتگو از: لطیف ایزدی ، اولکامیز

 

دیگر مطالب

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

پربیننده ترین مطالب